Ga HIER naar de VOORPAGINA | Wat is en wat doet Het Besef? Algemene informatie KLIK HIER

woensdag 17 juni 2015

Stuiptrekkingen

De regering heeft een nieuw belastingplan ontwikkeld. Kosten nog moeite zijn gespaard gebleven. Eerst werd de inhoud, zoals in de politiek gebruikelijk, een 'beetje' geheimgehouden. De spanning steeg ten top. De eerste wijzigingsvoorstel is bekend gemaakt. Als het aan de zich liberaalnoemende partij VVD ligt, wordt met steun van de 'salonsocialist' gekozen voor een versobering van het lage Btw-tarief.
De insteek is om alleen voor de primaire levensbehoeften een lage BTW te hanteren. Het gebruiken van één percentage scheelt heel wat regels, uitzonderingen en uitzonderingen op de regels. Ruimt lekker op. Het is simpel gedacht, maar het is vast niet de echte reden. Er moet netto gewoon meer in de staatskas komen. De totale uitgaven groeien en dat geld moet toch ergens vandaan komen? Geld creëren is weliswaar de laatste jaren al eenvoudiger geworden, maar dat wil nog niet zeggen dat 'we' er zijn. Om de economie flink in de vaart te houden, moet er nu eenmaal geld binnenkomen en moet er geld uitgegeven worden. Denk alleen maar aan het jaarlijks 7 miljard rondpompen van geld om 'zogenaamd' onze circa 650.000 niet werkenden weer aan de slag te krijgen. (uitgave gemiddeld dus zegge € 10.000,- per persoon per jaar en daar komen de extra inspanningen nog bij).


Maar goed. Wellicht wordt het Btw-tarief grotendeels gelijkgetrokken en volgens de regering is de reden: "Het huidige btw-stelsel is volgens het kabinet volledig dichtgeslibd. Er zijn veel onlogische uitzonderingen". Zie ook het artikel van Mathijs Bouman uit 2011.

Maar dat is natuurlijk meer dan waar. Zelf schud ik zo uit de losse pols nog veel onlogische, dichtgeslibde regels en uitzonderingen uit de mouw. Enkele voorbeelden? Vooruit dan maar.
In Staphorst is het verboden om in het openbaar de Naam van God in een vloek te gebruiken. Welke god men heeft bedoeld, dat blijft in het ongewisse.  
Ongeregistreerde bloemen mogen niet verkocht worden in de bloemenhandel.
Er ligt een boete voor u klaar als u de WC doortrekt met teveel water.
Er zijn of waren zelfs regels over de verkoop van te kromme komkommers, scheefgegroeide wortels. Inmiddels zijn die regels iets aangepast, maar vreemd gevormde appels, peren, aardbeien en tomaten mogen wel in de winkels, maar moeten dan wel een apart etiket krijgen om de consument te waarschuwen.
Zo kunnen we doorgaan. Misschien heeft u zo voor de vuist weg nog wat voorbeelden?
Weet je... de regels, uitzonderingen en uitzonderingen op uitzonderingen van regels bij de belastingdienst, bij overheden en bij banken. Daar zou men eens naar moeten kijken.
Wellicht wordt het tijd dat het zoveelste project om werkzoekenden aan een baan te krijgen eens tegen het licht wordt gehouden.

Begrijpt u waarom mensen tot hun 67ste werkplichtig zijn en dat er vervolgens allerlei trajecten worden opgestart als werken op een één of andere manier dan niet lukt.
In de toekomst wordt meer werk verricht door minder mensen. Het hoort bij deze tijd. Het moment is gekomen om het hele systeem eens tegen het licht te houden.
Wij maken deel uit van een systeem dat de weg kwijt is.

Alles kan veel eenvoudiger. Het ongecompliceerd inrichten van de maatschappij gaat natuurlijk gepaard met een flink verlies aan arbeid. De stoker op een dieseltrein verdwijnt, de controleur die moet controleren of er goed gecontroleerd wordt, verdwijnt. Veel taken ben je kwijt als de regelgeving versoepeld wordt.
Bied alle mensen de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en laat werkgelegenheid en beloning voor werk aan de markt over en we betalen gewoon over iedere verdiende 'gulden' een stoot belasting. Het gekozen landsbestuur mag de inwoners voorstellen waar het belastinggeld voor gebruikt kan worden.

Heb zo even een paar mogelijkheden voor u op schrift gezet: Bied Nederlanders veiligheid en de vrijheid om zichzelf te ontwikkelen. Als landsbestuur zorg je ervoor dat iedere landgenoot recht op zorg, recht op onderwijs, recht op eten en wonen heeft. Zonder voorwaarden en zonder uitzonderingen. Wedden dat 'rondhangen' geen onderwerp is?
Regel nu eens dat 1. de regelgeving en de bemoeienis vanuit de overheid wordt geminimaliseerd en 2. dat iedere landgenoot een basisinkomen ontvangt. Centraliseer en controleer als overheid het recht op zorg en onderwijs. Daarna praten we verder.

Als dat de oplossing zou zijn, waarom voert de overheid dit niet in?
1. De overheid zou wel eens macht over de mensen gaan verliezen (Verdeel, controleer en heers)
2. Stel dat het niet lukt, dan is het land naar de filistijnen. Daar wil geen overheid zich aan branden.

Dan maar een belastingherziening. Zo houden we de teugels weer iets strakker in de hand. En geloof me.... Het nieuws over de verhoging van het Btw-tarief is voor politici niet van belang. Het is een handvat om het politieke spel te spelen.
En daar stemmen we op. We houden ons eigen gedrocht, ons eigen systeem in stand.
'Ze doen maar wat in Den Haag' gaat niet op. Wij zelf zijn verantwoordelijk. Stemmen heeft geen zin, maar niet stemmen helaas ook niet. Alle zetels worden verdeeld. Het spel gaat gewoon door. 'Niemand zou eigenlijk naar de stembus moeten gaan'. Dat is echter een utopie.

Willen we echt iets veranderen? Ja? ....
Laten we met ons allen gaan zorgen dat dit de laatste stuiptrekkingen van de oude macht zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten